Loading...

Lempi


66: Lempi zoom-in

Eredeti cím: Lempi

Fordította: Patat Bence

ISBN: 978-615-5866-54-8

ISSN: 1418-0243 (Polar Könyvek)

Megjelenés éve: 2024

Méret: 130X195mm

Terjedelem: 200 oldal

Kivitel: cérnafűzött, keménytáblás

66: Lempi

Eredeti cím: Lempi

Fordította: Patat Bence

ISBN: 978-615-5866-54-8

ISSN: 1418-0243 (Polar Könyvek)

Megjelenés éve: 2024

Méret: 130X195mm

Terjedelem: 200 oldal

Kivitel: cérnafűzött, keménytáblás

Születéstörténetek sorjáznak a regény lapjain, miközben sokadik generációs bába főhősünk az emberi létezés egyediségén, a fény és sötét kozmikus viszonyrendszerén, a világot mozgató véletlen mibenlétén töpreng nénikéje hagyatékát tanulmányozva. Mélyen emberi, elgondolkoztató és lélekemelő olvasmány.

„Ugyan csak nagyon ritkán, de azért előfordult, hogy a nénikém interjúalanyai szép téli időben keltek útra, ami maga volt a remény: elolvadt a hó, és a Napnál ragyogóbb fényt láttak kigyúlni az éjszakai égbolton. Ilyen útja volt a dédnagyanyámnak is 1922 januárjában, amikor ő maga a nyolcadik gyerekét várta. Miután világra segített egy csecsemőt, fagyott hó, szélcsend és a csillagos ég kísérte hazáig. A naplóbejegyzésében mindez ezernyi apró, ragyogó égi tükörként jelent meg az izzó napkorong alatt. Hazacsúszkáltam a csonthavon, írja, majd ragyogó kristályokat említ, amik visszaverik a téli napok halvány fényét. Ezen a ponton elgondolkodik, hogy az ember vajon csillagból van-e. A bejegyzés utolsó mondata pedig: Aznap este egészséges kislánynak adtam életet.
–Az voltam én – vágta rá a nénikém.”
(Részlet a regényből)

Minna Rytisalo a Polar Könyvek kiadásában

Lempi <


Minna Rytisalo


Minna Rytisalo, többek között Kaarle-díjjal és Tulenkantaja (Fáklyavivő)-díjjal is elismert írónő 1974-ben született Lappföldön, Sodankyläben, ahol első regénye, a Lempi cselekménye is játszódik.


Patat Bence


Patat Bence 1975-ben született Budapesten, 2000-ben végzett az ELTE BTK skandinavisztika–finn szakpárján. Az észak-európai nyelvek és kultúrák szenvedélyes rajongójaként és műfordítóként főként norvég, svéd, izlandi, finn és észt szerzők műveit ülteti át magyarra.


Patat Bence fordításai a Polar Könyvek kiadásában

Lempi <

Tizenegyedik regény, tizennyolcadik könyv

A fák között

Top