Loading...

Egy tél Stockholmban


4: Egy tél Stockholmban zoom-in

Eredeti cím: En vinter i Stockholm

Fordította: Kúnos László (2000)

ISBN 978-963-00-2628-7

130×197 mm

128 oldal

keménytábla, cérnafűzött

4: Egy tél Stockholmban

Eredeti cím: En vinter i Stockholm

Fordította: Kúnos László (2000)

ISBN 978-963-00-2628-7

130×197 mm

128 oldal

keménytábla, cérnafűzött

„Már több mint egy éve tartott ez a helyzet. A férje nyáron elköltözött egy bérelt lakásba. De továbbra is hazajárt hozzá, oda, ahol vele élt, ahol őt kívánta, őt szerette. Amikor reggelente elhagyta, úgy érezte, a halál csontos ujjai szorítják össze a torkát. A férje nem hazudott. Két nőt szeretett. Micsoda őszinteség. Szinte tisztességtelen.”

Egy jellegzetesen mai női sors bontakozik ki előttünk az egyik legismertebb ma élő svéd írónő regényéből. A hősnő élete fordulópontján, egy szakítás után és egy új, váratlan szerelem felbukkanása idején írt naplójegyzéseinek látszólag lazán összefüggő, plasztikus képeiből összeállt egy teljes élet a maga bonyolult kapcsolatrendszerével és rejtelmes összefüggéseivel.

Agneta Pleijel a Polar Könyvek kiadásában

Kettősportré

A jóslat

Egy tél Stockholmban <


Agneta Pleijel


Agneta Pleijel 1940-ben született Stockholmban. Írói pályáját a hatvanas években kezdte újságíróként, majd drámáival keltett feltűnést, de jelentek meg verseskötetei, majd a nyolcvanas évektől fogva regényei. Szépirodalmi és újságírói tevékenysége mellett vezette a svéd PEN Klubot, illetve a stockholmi Színház- és Filmművészeti Főiskola professzora is volt, tehát pályájának mintegy öt évtizede alatt a svéd kultúra megkerülhetetlen alakjává nőtte ki magát. Az évek során számos díjjal tüntették ki; ezek közül a legfrissebb a Svéd Akadémia Északi Díja, melyet 2018-ban nyert el. A jóslat című regényt nem csupán a svéd olvasók olvasták nagy lelkesedéssel, de a kritikusok tetszését is elnyerte: 2015-ben, megjelenésének évében jelölték a rangos August-díjra.

„Szeretném megérteni, mi történt. És milyen sorrendben. Az emlékeim segítségével. Választ kapni a megválaszolatlan kérdésekre. Kik voltunk mi? Mi a szerelem? És ugye maradnia kell egy szikrányi szerelemnek, ha volt valaha? Mert ha nem, akkor minden csak halál, csak közöny.”


Top