Loading...

Vörös válókönyv


6: Vörös válókönyv zoom-in

-20% = 3720 Ft db

Eredeti cím: Punainen erokirja

Fordította: Varga P. Ildikó

ISBN: 978-615-5866-36-4

ISSN: 1418-0243 (Polar Könyvek)

Megjelenés éve: 2023

Méret: 130X195mm

Terjedelem: 272 oldal

Kivitel: cérnafűzött, keménytáblás

6: Vörös válókönyv

-20% = 3720 Ft

Eredeti cím: Punainen erokirja

Fordította: Varga P. Ildikó

ISBN: 978-615-5866-36-4

ISSN: 1418-0243 (Polar Könyvek)

Megjelenés éve: 2023

Méret: 130X195mm

Terjedelem: 272 oldal

Kivitel: cérnafűzött, keménytáblás

Elválás. Az első nagy szerelemtől, a közös családi jövő terveitől, a fiatalság ideologikus mozgalmár felbuzdulásaitól. A szerző visszatekintése évtizedek távolából is fájdalmas, de átszövi az élettapasztalatból táplálkozó, önmagával és a világgal szemben egyaránt elnéző szeretete. A Vörös válókönyv Saisio önéletrajzi trilógiájának záró kötete, mely 2003-ban Finnországban elnyerte a legfontosabb irodalmi díjat, a Finlandia díjat. A trilógia első kötete, a Legkisebb közös többszörös 2018-ban, a második, az Ellenfény 2021-ben jelent meg a Polar Könyvek sorozatban. A trilógia harmadik kötete idén németül, franciául és angolul is megjelenik, mindhárom kötet azonban csak finnül és magyarul olvasható.

„És ... egy világos pillanat. Villámként világítja meg a sötétedő szobát, melynek terítői, a könyvespolc, a kanapé és a fotelek, a televízió, a csillár, a szőnyegek, a függönyök, az ásítozó macska és az ezüstkeretes grafikák mesterkéltnek és ódivatúnak tűnnek. Szánalmasnak. És mielőtt a villám kihunyna, még megvilágítja az elmúlt és az eljövendő éveket és magát a pillanatot: Havva éppen most válik le róla, mint hajó a kikötőről, elsuhan, eltűnik a horizonton.
És én itt maradok, hogy nyílt sebként hordozzam Havvát. Sebként, mely soha nem záródik be, hanem egyik évről a másikra folyton csak nedvedzik, mígnem papírra vetem. A húst visszaalakítom szavakká.”
(Részlet a regényből)

Kritika | Ajánló

magyar

KultúrPara

Pirkko Saisio a Polar Könyvek kiadásában

Vörös válókönyv <

Ellenfény

Legkisebb közös többszörös

Betonéjszaka


Pirkko Saisio


Pirkko Saisio (1949) sokoldalú alakja a finn kultúrának: író, rendező, színész, dramaturg, 1997−2001 között a helsinki Színművészeti Főiskolán a dramaturgia professzora. Legismertebb tanítványa a magyarra is rendszeresen fordított Sofi Oksanen. Két regénye jelent meg korábban magyarul: a Káin leánya Pap Éva és a Betonéjszaka Kubínyi Kata fordításában. Saisio 2003-ban megkapta Finnország legrangosabb irodalmi elismerésér, a Finlandia-díjat. 2016-ban Aleksis Kivi életműdíjjal tüntették ki.


Varga P. Ildikó


1977-ben született, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa. Finn nyelvet és irodalmat tanít. 2017-ben Babits Mihály műfordítói ösztöndíjban részesült, valamint kétszer részt vett a finnországi FILI fordítói továbbképzésén. Kedveli a humort és az iróniát, ezért is fordítja szívesen Saisio prózáját.


Varga P. Ildikó fordításai a Polar Könyvek kiadásában

Vörös válókönyv <

Ellenfény

Legkisebb közös többszörös

Top