Loading...

Doktor Glas


22: Doktor Glas zoom-in

Eredeti cím: Doktor Glas

Fordította: Papolczy Péter (2008)

ISBN 978-963-06-4433-4

130×197 mm

152 oldal

keménytábla, cérnafűzött

22: Doktor Glas

Eredeti cím: Doktor Glas

Fordította: Papolczy Péter (2008)

ISBN 978-963-06-4433-4

130×197 mm

152 oldal

keménytábla, cérnafűzött

„Képzeljenek el egy klasszikus tizenkilencedik századi drámát, a főszerepben egy idősebb, basáskodó férfi, annak gyámoltalan lánya vagy ifjú felesége – adják hozzá Strindberg és Bergman érzékenységét – és akkor fogalmat alkothatnak arról az erőről és őszinteségről, amely az észak-európai irodalom e perzselő mester-művéből árad.”

Susan Sontag írta ezeket a lelkes szavakat Hjalmar Söderberg Doktor Glas című naplóregényéről, amely 1905-ben „perzselő” témájával és szókimondásával óriási botrányt váltott ki Svédországban. Mára a svéd irodalom elévülhetetlen klasszikusává, újabb és újabb generációk kedvenc olvasmányává vált. Ez a kis könyv egyszerre izgalmas krimi, erkölcsfilozófiai mű a gyilkosságról, és bizarr szerelmi háromszög-történet, mely olyan, a mai napig izgalmas témákat feszeget, mint a házasság, a szexualitás, a nők jogai, az abortusz vagy az eutanázia.

Kritika | Ajánló

magyar

ekultura.hu

Hjalmar Söderberg a Polar Könyvek kiadásában

Doktor Glas <


Hjalmar Söderberg


Hjalmar Söderberg (1869–1941) az egyik legnagyobb skandináv író, vámtisztviselőből lett újságíró, majd elismert elbeszélések, regények, drámák és filozófiai értekezések írója. Illúziómentes, racionális, ironikus ábrázolója korának.

A Doktor Glas egyik fő műve. Magyar nyelvű megjelentetésével kiadónk a Svéd Akadémia szíves segítségével egy százéves világirodalmi tartozást szeretne most leróni.


Top