Hjalmar Söderberg: Doktor Glas

„Képzeljenek el egy klasszikus tizenkilencedik századi drámát, a főszerepben egy idősebb, basáskodó férfi, annak gyámoltalan lánya vagy ifjú felesége – adják hozzá Strindberg és Bergman érzékenységét – és akkor fogalmat alkothatnak arról az erőről és őszinteségről, amely az észak-európai irodalom e perzselő mester-művéből árad.”

Susan Sontag írta ezeket a lelkes szavakat Hjalmar Söderberg Doktor Glas című naplóregényéről, amely 1905-ben „perzselő” témájával és szókimondásával óriási botrányt váltott ki Svédországban. Mára a svéd irodalom elévülhetetlen klasszikusává, újabb és újabb generációk kedvenc olvasmányává vált. Ez a kis könyv egyszerre izgalmas krimi, erkölcsfilozófiai mű a gyilkosságról, és bizarr szerelmi háromszög-történet, mely olyan, a mai napig izgalmas témákat feszeget, mint a házasság, a szexualitás, a nők jogai, az abortusz vagy az eutanázia.

Hjalmar Söderberg

 

Hjalmar Söderberg (1869–1941) az egyik legnagyobb skandináv író, vámtisztviselőből lett újságíró, majd elismert elbeszélések, regények, drámák és filozófiai értekezések írója. Illúziómentes, racionális, ironikus ábrázolója korának.

Doktor Glas egyik fő műve. Magyar nyelvű megjelentetésével kiadónk a Svéd Akadémia szíves segítségével egy százéves világirodalmi tartozást szeretne most leróni.