Johan Borgen: Kislord

„Egész alakjában volt valami éteri, és mégis – a tanítónő számára érthetetlen volt maga a jelenség – valamiféle kegyetlenség rejtőzött kifinomultsága mögött.” A kis Fauntleroy lord után Kislordnak becézett, különleges szépségű és kiemelkedően tehetséges, ám sötét hatalmakkal játszó kamasz sorsát követhetjük nyomon a norvég Johan Borgen e sokszínű regényében, melyért írója megkapta a „Kis Nobel”-nek nevezett Északi Irodalmi díjat.

Johan Borgen 1902-ben született Oslóban. Szakítva nagypolgári családja tradícióival, 21 évesen újságíró lett, és a háború alatt illegális ellenálló tevékenységet folytatott a németek ellen. A Kislord trilógia a háború utáni norvég írónemzedék kiemelkedő alakjává avatta.

Johan Borgen

 

Johan Borgen 1902-ben született Oslóban – az akkori Kristianiában – nagypolgári családban. Apja ismert és rendkívül jómódú ügyvéd és földbirtokos volt. Gyermekkorát a norvég főváros legszebb villanegyedének védett környezetében töltötte.

Borgen huszonegy évesen szakított a családi tradícióval, és újságíró lett vezető norvég lapoknál.“Mumle Gaasegg” (Morgó libatojás) álnéven írt, a nagyközönség körében rendkívül kedvelt, később önálló kötetként is megjelent csipkelődő tárcákat. 1954-ben ő alapította a Vinduet (Ablak) c. irodalmi folyóiratot.

1925-től kezdve jelentek meg fő műfajaként számon tartott novelláskötetei, mindeközben kritikusként is tevékenykedett, sőt egy ideig sajtóattaséként is működött a koppenhágai norvég nagykövetségen. A háború alatt illegális ellenálló tevékenységet fejtett ki, ami miatt a németek gyűjtőtáborba zárták. Szabadulása után Svédországba szökött, és 1945-ben, Dager på Grini (Napok Griniben) című könyvében megírta a táborról szóló visszaemlékezéseit. 1955 és 57 között megírta a Kislord-trilógiát és egy csapásra a háború utáni norvég írónemzedék kiemelkedő alakjává vált.

A trilógia után 1979-ben bekövetkezett haláláig Johan Borgen még számos sikeres novellát, esszékötetet valamint regényt írt. 1955 ben megkapta a Kritikusok díját, 1967-ben pedig a “kis Nobel”-lel, az Északi Tanács irodalmi díjával tüntették ki.